Het is vandaag International Women’s Day! Een mooie dag om stil te staan bij iets waar we best trots op zijn bij Flink; namelijk dat ons team uit net zoveel vrouwen als mannen bestaat.
De helft van Flink’s team bestaat uit vrouwen. Best bijzonder, want volgens het CBS is van alle ICT’ers in Nederland slechts 16,2% vrouw. Hoe is de fifty-fifty balans bij Flink ontstaan? “Die verdeling is eigenlijk organisch ontstaan, maar is nu wel iets waar we blij mee zijn en wat we ook graag willen behouden. Terugkijkend denk ik dat het een resultaat is van de manier waarop de afgelopen jaren talent hebben aangetrokken en onze open en sociale bedrijfscultuur. Het past gewoon goed bij ons!” aldus Jorry, managing director van Flink. Onze lead projectmanagement Karin beaamt dit. Haar sollicitatie bij Flink liep tegelijk met haar tweede zwangerschap. Karin: “Mijn zwangerschap speelde geen rol in het sollicitatieproces. Het aannemen van mensen gebeurt bij Flink op basis van expertise en met het oog op de lange termijn."
Voor onze front-end developer Anke was het een positief teken dat Flink al twee vrouwelijke developers in dienst had, voordat ze besloot te solliciteren. Anke: “Ik bekeek eerst hoe Flink zich presenteerde en hoe het team eruit zag. Toen ik ontdekte dat er twee vrouwen in het development-team zaten, vond ik dat een goed teken. Dat gaf mij het idee dat ik mij waarschijnlijk op mijn plek zou voelen.” Na Anke volgden nog meer vrouwelijke Flinkerts waardoor de verdeling man/vrouw nu precies gelijk is.
Eén van de belangrijkste voordelen van een divers team, is dat er zo meer ruimte ontstaat om langs verschillende invalshoeken naar een vraagstuk te kijken. Dat leidt weer tot meer creativiteit en innovatie, wat weer bijdraagt aan betere digitale producten voor onze klanten en hun doelgroepen.
Het percentage vrouwen dat werkzaam is in ICT kruipt langzaam omhoog, maar vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd. Er wordt wel steeds meer aandacht besteed aan het onderwerp om meer vrouwen naar de sector toe te trekken. Anke: “Je ziet dat vakverenigingen in ICT, zoals Fronteers voor front-end developers, bewust een podium aan vrouwen geven om het stigma rondom developers te kantelen. Het is tof om te zien dat het beroep developer steeds meer omarmd wordt door vrouwen, mede omdat er door organisaties ruimte voor wordt gecreëerd." Ook zijn er initiatieven zoals Girls’ Day, dat dit jaar plaatsvindt op 11 april. Hierbij zijn jonge meiden tussen de 10 en 15 jaar een dag welkom bij bedrijven in bèta, techniek en IT. Marketeer Aimée: “We hebben Flink dit jaar voor Girls’ Day opgegeven om jonge meiden te laten zien hoe het ook kan. Flink geeft met zo veel vrouwelijk tech talent in huis absoluut het goede voorbeeld.”